Admin announce
  • « назад
  • 1
  • вперед »
EU Tour & TR Content FA
avatar
TR iCCup.Berceste [ EU Tour & TR Content FA ]
  • yesterday @ 20:45 CET
  • 24 Mar 2024
#1 Posted: 11 May 2024 @ 23:32 CET quote
  • 0

öncelikle oyuncu kimliğimi tanıtmak istiyorum. uzun süre önce iCCupta jasonwalker takma adıyla daha sonra Arena_Tv_ adıyla çok sayıda oyun atmış biriyim. hatırlayanlar vardır. dotaya çok fazla ilgi duyan zamanının büyük kısmını -test modlarında geçiren bu oyunun mantığını ve stratejisi üzerine düşünen tamamen metayı (en kolay yöntem-en avantajlı strateji) geliştirmeye odaklı biriyim. bir sorun çıkmazsa formun rehber kısmından artık ben sorumluyum. yapılmadığında en çok candan bezdiren ve yapıldığında dotayı dota yapan roll play üzerine konuşmak ve açıklamak istiyorum.okuduğunuz tüm rehberleri unutun. fikirlere açık biriyseniz ve oyununuzu bir üst seviyeye taşımak istiyorsanız bu rehber size çok büyük yarar sağlayacaktır. genel olarak orta-üst seviye oyunculara hitap edecektir.

zaman buldukça turnuva replaylarını indirip izleyen birisiyim.ve gördüm ki, bu insanları bizim çok iyi dota oynar dediğimiz oyunculardan ayıran özellikleri muhteşem mikrolara sahip olmaları değil. sağlam bir mantaliteye sahip olmaları. doğru strateji, uyum ve takım olarak beraber oynayabilmeleri. en önemlisi herkes herosuna göre kendisine düsen görevlerinin farkında olması ve bunları yerine getirmesi. picklerde bir dengesizlik yoksa rollerini daha iyi yapan takım kazanıyor. bu sebepten ötürü bu rehber belki de yapacağım en önemli rehber ve ilk rehberim bu olacak. bu oyunu bilen birisi yapıyor bu rehberi ve yapmaktan keyif alıyor. bunu bilin istedim. emin ellerdesiniz. uzun ve iddialı bir giriş oldu katılmadığınız yada farklı fikirleriniz varsa belirtebilirsiniz tartışmaya açık bir rehber olacak bu. ileriki rehberlerde konuya daha direkt gireceğim ve bu rehberin devamı gibi olacak muhtemelen sonraki bir kaç rehber. daha fazla uzatmadan rehbere geçelim keyifli okumalar.

dotada bir çok farklı rol vardır. fakat temelinde bunlar 5 ana role ayrılır. her bir rolun farklı sorumlulukları vardır. ve sorumluluklarını yerine getiremezlerse takımı eksik bırakırlar. bunlar farm alma önceliğine göre bu şekilde sıralanır.

1-hard carry

2-midlaner

3-hard laner

4-support(roam-ganger)

5-hard support (healer-disabler)

rollere açıklamadan önce belirteyim bu rehber pro oyunları baz alıyor. lane dağılımın 1-1-3 şekilde oldugunu varsayıyor. eğer pub gamede 2-1-2 şeklinde oyunlardada oynuyorsanız(bunun bir sakıncası yok en iyi dağılım olmasada) rolünüzü hala yapabilirsiniz. en kısa özeti her lanede tek kisi farm atmalı 4 ve 5. oyuncular iteme ihtiyacı olmayan sadece skilleri ile ön planda olan herolar oynamalı.

1-HARD CARRY

(spectra, sniper,mortred, medusa,phantom lancer,teror blade,yurnero,antimage,morph, legion, swen...)

genel özellikleri: oyunda farm alma önceliği en yüksek olan roldür. şart roldür. herhangi bir hard carryniz olmadan latede oyun kazanma şansınız neredeyse yoktur. oyun sonlarında takımın en yüksek dps (saniye başı hasar çıktısı)'na sahip olurlar ve yeterince kasabildiklerinde durdurulamaz olurlar. earlyde zayıftırlar.

early game:

genellikle yanınızda 2 supportla easy laneye (sentinel alt - scougre üst) gidersiniz. erken oyunda last hitleri ve denyleri atarak laneyi ileri itmeden kasmaya çalışırsınız. laneyi ileri itmek size gang atmalarına fırsat verir ve iyi bir oyunda karsı takım genellikle sizi kastırmamaya odaklı oynayacaktır. ilk 8-10 dakka laneden ayrılmazsınız.

mid game:

karşı takımın creplerinin geldiği yerlere gidip farmları mini map takibi yaparak gang yemeyecek şekilde almaya çalışmalısınız. sizden beklenen hızlı bir şekilde kasmanız. fight çıkabilecek yerlerde pozisyon beklemek sizin göreviniz değildir. biraz bencil oynamalı ve çıkarınız olmıcak yerde zaman öldürmemelisiniz. çıkan fightlara yetişebilecek konumdaysanız katılmanızda fayda var fakat burada risk yönetimi yapmanız gerek. (güvenli bir şekilde giremeyeceğinizi düşündüğünüz figtlara girmemelisiniz ihtiyacınız yok). gelen tüm karsı takım creplerini ittiyseniz natural kamplarda kasmaya devam edin yeterince güçlüyseniz mutlaka big naturalleri kesin. normal kamplardan yaklaşık 2.5 - 3 kat daha fazla gold verirler. eğer takımınız size farm atmanız için güvenli yer sağlayamıyorsa mecburen fighta katılmak yada pozisyon almaya çalışmanız gerekebilir. farm alamadıgınız her saniye bu oyunu kaybediyorsunuz demek. aldığınız ilk fightta takımınız gerekli dewardları yapmalı ve yeniden size güvenli alanlar oluşturmalı.

late game:

artık burada şart rolsünüz. takım figtlarında olmazsa olmaz rolsünüz. takımınız fighti sizin üzerinizden dönderecektir. sizden beklenen şey yeterli dps ye sahip olmanız. yani atak speed ve damage odaklı kasmanız. artık takımınıza beraber oynamalı ve aldığınız fightlarda tw yada roshan kesmelisiniz. fakat mümkünse baraka almalı yada oyunu bitirmelisiniz.

bilmeniz gereken çok faydalı bilgiler:

sizin işinizin en az %50 si farm ve gold olduğu için bunu buraya kısaca eklemek istiyorum. ekranın sağ üst kısmında altın renginde bir sayı göreceksiniz. o sizin güvenilir altınınızdır. öldüğünüzde eksilmeyecek olan paranızdır. eğer ölmek üzere iseniz yada güvensiz bir yerde farm atıyosanız. yada fighta katılacaksanız, mevcut paranızı güvenli golda getirene kadar ihtiyacınız olan itemleri yada recipelerini almalısınız. örneğin 1k goldunuz var ve sag üstte yazan rakam 400 güvenilir altın. ölmeden önce yasha recipe alırsanız ölseniz bile 400 goldunuzda duracak ve hiç paranız eksilmeyecektir (tüm paranızı harcamanıza gerek yok bu yanlış bilinen bir bilgi). oyunda ki her ölüm levelinizin 30 katı kadar para kaybetmenize neden olur. ve bu miktar her zaman güvensiz altınınızdan gider. oyun mekanikleri böyledir. güvenilir altın hakkında ayrı bir rehber olacaktır ilerde. ve dps oynayacaksanız atak speedi ve damageyi orantılı bir şekilde kasmaya çalışın. örneğin 5x atak speed ve 1x damageniz varsa 5x kadar hasar atabilirsiniz 3x-3x şeklinde olursa 9x atarsınız. belki bunlar için daha ayrıntılı bir rehber yapabilirim. yada istek olursa önceliğe alabilirim su dps olayını.

ekstra bilgi:

eğer birden fazla hard carryniz varsa (istisnai durumlarda yapılabilir) birini support yada disabler rolünde oynatmalısınız. örneğin swen ve snipera sahipsiniz. durum kötü olsa da swen support rolüne daha yatkın bir hero burada. mid gamede etkili olabilir. oyun sonlarında halberd yada hexe bile dönebilirsiniz. bazı turnuvalarda bile görüyorum bazen 2 kişi dps kasmaya çalışıyor. yeterli disable yada koruyacak item olmadıktan sonra bu dps yi efektif bir şekilde kullanamazsınız. ayrıca 2 kişinin kasmaya çalışması mid gamede eksik fight atmanıza ve karsı takımın sizi domine etmesine pushlamasına fırsat verir. güvenli farm atacak alan bile bulamazsınız. son olarak şöyle bir matematik yapalım. tam build 6 slot dizmiş bir hero düşünelim. 4x damage ve 4x atak speede sahip olsun. bu heronun tek basına 16x dps si olur. fakat 2 ayrı heronun farmları bölüştüğünü varsayalım. her biri 2x damage ve 2x atak speed. olsun. her ikisi de 4 dps toplam 8 dps ye sahip olur. yani farmları bölüşmek yada ben kastım sende kas mantığı hard carry ler için geçerli bir mantık değil. bir hard carry olması ve oyunun ona odaklı oynanması gerekiyor. bence tek carry ve ona odaklı oyunun dezavantajları da var. ama bence hala en iyi meta bu şekilde. daha sonra bu konuyu irdeleyebiliriz. şimdi rehbere devam edelim.

2-MİD LANER

(lina,lesrak,akasha,sf, zeus,invoker,tiny...)

genel özellikleri:

yüksek magic damageye sahiptirler yani (nuke) rolünde oynarlar. bu yüzden genellikle oyunun ilk 30-35 dakikası çok güçlüdürler. bu zaman aralığında

takım fightlarını taşıyan oyunun kaderini çizen rollerdir. hard carryden sonra farm atma önceliği ilk sırada olan roldür. fakat early gamede runeleri hard carrye bırakmakmamaları gerekir. bu takımın yararınadır. çünkü üstünlüğün sağlanması gereken ilk lane middir ve bu herolar runeyi xp için isterler.xp ye herolardır. midde üstünlüğü kurabilen taraf. genellikle runelerdede üstünlüğü kurar. ganglere ve karsı takımın oyununu bozmaya daha erken atılırlar. bu karsı takımın carryisini ganglemesi oyunu domine etmesi demek. dolaylı yoldan sizin carryinze farm atması için fırsat verir. oynaması en zor roldür (çok aktif oynamanız gerekiyor) genellikle mikrosu çok iyi olan ve heronun sınırlarını iyi bilen oyuncuların oynaması gerekir.

early game:

genellikle supportlardan birisi size ward verir ve mide atarsınız, neredeyse tüm top seviye oyunlarda mide obs atılır. (bence runeye atmak daha avantajlı özellike karsı trilanenin yakın oldugu runeye) olası ganglerden korunursunuz. mümkün oldugunca karşı midere az exp vermeli deny ağırlıklı oynamalısınız.(2crep aynanda ölcekse kendini crepinize deny atmaya çalışmalısınız) bu erken oyunda size daha büyük üstünlük sağlar. xp olarak önde olmak altın olarak önde olmaktan çok daha iyi bunun detaylı matematiğini başka bir rehberde paylaşmayı düşünüyorum. earlyde yapabileceğiniz en iyi şey laneyi

kendi kulenize doğru çekip crep arasına girip karsı mideri expden tamamen mahrum bırakmanızdır. buna kolay kolay izin vermezler. genellikle daha iyi deny atan daha üstün olur. bottle aldıgınızda (%90 alınır) rune takibi yapmalı ve duruma göre 5-6 lvl de ganglere katılabilirsiniz. domine edilmiş bir laneniz varsa daha erken katılmaya çalısın.

mid game:

earlyde çok sorun yaşamadıysanız burada artık karsı takımın kabusu konumunda olmalısınız. sürekli olarak karsı takıma gang atmaya ve kesmeye çalışırsınız. fight kaçırmamaya çalışmalısınız. en önemli göreviniz karsı takımın carrysini kastırmamaya çalışmak ve karsı takımı darlamaktır. bunu özellikle invoker oynayan kişilerde sık görürüz. forgelerle pushlarlar ve tornado emp ile haras yaparlar. bunu ister pushlayarak yapın ister gang atıp kesmeye çalışarak. bunlar oyun içi değişebilecek stratejiler.

late game:

burada artık etkiniz carrylerle kıyaslanamıcak seviyeye gelmeye başlar. kasmış bir carryniz varsa mümkünse hex gibi yada karsıda çok fiziksel hasar varsa shiva gibi itemler almaya çalısın. burada oyun artık dps ye kalıyor. ya karsı carryi debufflayacak itemler yada sizin carryiniz bufflayacak itemler tercih etmelisiniz. bir çok oyuncu bu konuda ısrar eder kendine başına bir şeyler yapmaya çalışır octarine alır linken alır yada dagon uplar. bu itemler elbette duruma göre tercih edilebilir yada istisnai herolarda gerekli olabilir. fakat istisnai durum yoksa bu noktada carrynin üstünlüğünü kabul edip ona göre tercih yapmanızda büyük fayda var. ör: güzel dps kasmıs bir carry hex attıgınız kişiyi (3.5 sn) muhtemelen kesebilecek güçtedir.

3-HARD LANER.

(magnus,pitlord,undy,slardar,centaur,gondar...)

genel özellikleri:

bu herolar ya bir kaçış mekanizmasına ya alan disable yada yüksek hp oranına sahiptirler. çünkü oyunun erken dakikalarında hard lanede 3 kişiye karşı solo oynarlar. ve lanede ölmeden exp alabilmeleri için bu özelliklere ihtiyaçları vardır. semi carry rolündedirler. skilleriyle iş yaparlar. xp ye muhtaçtırlar. fight başlatan herolardır. yada önden sight açıp bait rolünde kullanılmaya müsaitlerdir.

earlygame:

bu yürek burkan zamanları pek anlatmak istemiyorum kısa keseceğim. genellikle 3v1 kaldıkları için canla basla xp almaya çalısırlar.xp alma menzili tam hatırlamıyorum yaklasık 900-1000 range falan olması lazım. genellikle farm almak hayal ürünüdür xpyi kacırmamak için laneden uzak olmamaya çalısırlar.ve ölmemeye...

mid game:

genellikle dagger vg hood gibi itemler alıp fightlarda disabler yada tank rolünde oynarlar. en önemli özellikleri fighti başlatmak. bu herolar fighta katılmazsa midlaner de kendi başına çok riskli yerlere girmek zorunda kalabilir açık hedef olabilir. bu yüzden takımın öncüsü olmalısınız. sizi koruyacak supportlar ve arkanızda tehditkar bir mider-

nuker oldugu için zaten kolay kolay ölmeyeceksiniz.

late game:

pipe, halberd, radi, shiva,bm, tarzında itemler alıp disable yada tank oynamaya devam etmeniz gerekiyor. mid gameden çokta farklı değil.

4-SUPPORT (ROAM)

(kaolin,tuskar,slardar,clock,barat,weawer,kunka,shaker...)

genel özellikleri:

şükürler olsun en sevdiğim role geldik. bu benim main rolüm ve bence dotadaki en zevkli roldür. 4ve5 rolleri kankadır birbiriyle benzerdir ve çoğunlukla beraber oynarlar. bu rol abartısız level 1 den itibaren karsı takıma nasıl sıkıntı yaratırım ve nasıl birilerine gang atabilirim diye düşünür. en iyi yaptıkları şey düşman heroyu kovalayabilmek

yada uzun süre slow-stun atmak. görevi gang atmak ward-deward yapmak ve takımı yönlendirmektir. yan görevleri ise takımı korumak gerekirse daha önemli bir rolün hayatta kalması için kendini feda etmek, kesin ölecek heroların last hitlerini mide yada carrye bırakmak yine carrynin farmını hızlandırmak için nc stacklemektir.

early game :

üzerinizde her zaman tp olması gerekiyor. hatta kulağa absürt gelebilir fakat mümkünse oyun basladığından itibaren tp alıp baseden tp le çıkmanız çok efektif olabiliyor. urn magicwand arcain bracer venom orb gibi itemler almalısınız çünkü sizin olayınız sürekli gang ve kombat. hiç sabit durmamaya çalısın. sürekli kimin ne yaptığına hangi itemleri aldığına bakın ve kesebileceğinizi düşündüğünüz lanelere gang atın.şöyle bir püf nokta vercem gerekmedikçe hiç bir zaman laneye çıkmayın. düşman herolara görünmeyin. bu sizin yerinizi tahmin etmekte zorlanmalarını sağlar. hangi lanede olduğunuzu tahmin etmeye çalışırlar örneğin altta trilane yapıyosanız ağaçların arasında bekleyin. bu karşı takımın miderinin bile rahat oynamasını engeller çünkü nerede olduğunuzdan emin olamazlar. bu tarz heroları oynuyorsanız gece ve gündüz heroların görüş açısını iyi bilmeniz gerekiyor. çünkü düşmana görünürseniz gang fail olur genellikle gündüz görüs acısı 1800 gece 800 dür. bazı herolarda değişiklik gösterebilir.(balanar,slark...vs) özellikle 3-4 level olduktan sonra (bu gayet yeterlidir) çok tehditkar olursunuz. early game sizin en etkili dönemizdir. fakat bunu sağlayan şey çok güclü olmanız değil. kovalama ve disable yeteneğinizdir. çoğu zaman tek başınıza kill alcak kadar güçlü değilsiniz. sizin olayınız tamamen takımın bulunduğu yerlere gidip onlara kill aldırmak. ve earlyde genellikle

gangleri siz başlatırsınız.

mid game- late game:

earlyden pek farklı değil. fightlarda kolay girip çıkabilmek için eul dagger force gibi itemler alabilirsiniz. bu itemlerle takımınzdakileride koruyabilirsiniz. iyi paranız olursa latede sizin için biraz lüks olan

hex itemini mutlaka öneriyorum.

5-HARD SUPPORT

(omni,winter,abaddon,dazzle,phoneix,ezalor,oracle,jakiro,chen,rylai,roof...)

genel özellikleri:

4. rolden pek farklı değillerdir onları ayıran özellikleri daha korumacı ve daha az iteme ihtiyaç duymalarıdır. en pasif ve fedakar roldür genellikle hard carryi korumakla ilgilidir. fakat son derece etkili bir roldür. dota 2 de genellikle bu heroları takım kaptanları oynar. bu heroları oynamak mikro yada yetenekten ziyade makro ve oyun bilgisine dayanır. aynı zamanda pasif bir rolde oldukları için takımı yönetmeye daha çok fırsatları olur. bu heroların çoğu itemsiz bile aynı etkiye sahip olabilir. örneğin latede phoneixten beklenen şey sunray açması yada güzel ulti açmasıdır. bunu daha fazla bufflayacak bir şey yoktur. omniden beklenen repel ve ultidir. bu heroların bir çoğu popüler değil yada bu heroları mainleyen insanların sayısı az. genellikle 2 roam pickleniyor.

early game:

roam roldeki oyuncuyla gezer ve roama destek verir bi gözünüz hep carryedir eğer tehlikede ise yada üzerinizde tp yoksa roama katılmamalısınız. yada caryinizi uyarmalısınız.

normalde bu rol alınmaz ama aldıysanız çoğu zaman tüm wardlar sentryler hatta potlar ve dostlarınıza tp almayı bile düşünebilirsiniz.

mid game- late game:

göreviniz buradada aynı fakat mid game ile late game arasında şöyle bir fark var omni abad dazzle gibi herolar sanız mid gamede ki dönen fightlarda mideri yada herkesi korumaya çalışırsınız. ve latede genellikle carrynize kitlenirsiniz. ona repel yada grave verebilmek için dagger gibi itemlere ihtiyacınız olabilir. unutmayın bu rolde oynarsanız karşı takım her zaman ilk sizi kesmeye çalışacaktır. ve siz ölürseniz bi başkasını koruyamazsınız. o yüzden çok iyi pozisyon almanız ve karsı takımın yerini tahmin edebilmeniz gerekiyor.

  • « назад
  • 1
  • вперед »
Do you want to take part in forum discussions? Join us!, or Login.